fbpx

ПЕТЪР ЯНЕВ

Петър Янев е един от най-емблематичните изпълнители на родопската каба гайда. От десетилетия е гайдар и на великата Валя Балканска. Творчеството му е свързано с ансамбъл „Родопа”, град Смолян. Той е председател на Българска национална гайдарска асоциация.  Петър Янев е сред музикантите, наложили каба гайдата като “несравнимия глас на Родопите”.

ИВАН ГЕОРГИЕВ – БАЛКИ

Гл. ас. д-р Иван Георгиев е преподавател по „Гайда“ и „Педагогическа практика по гайда“ в катедра „Музикален фолклор“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” в град Пловдив. Иван Георгиев – Балки е сред най-популярните гайдари в България. Активно участва в различни проекти, сред които „Мистерията на българските гласове“ и „Theodosii Spassov folk quintet“. Иван Георгиев е член на управителния съвет на Българска национална гайдарска асоциация.

ГОСТ-ЛЕКТОРИ

ВАЛЯ БАЛКАНСКА

Наричана космическият глас на България, Валя Балканска посвещава живота си на родопската песен. “Излеел е Дельо Хайдутин”, която тя изпява е включена в Златната плоча на Воаяджър и полетява в Космоса през 1977 година. Валя Балканска е била солист на ансамбъл “Родопа” в град Смолян и през 2002 година е наградена с орден “Стара планина”. ЮНЕСКО я обявява за гражданин на света.

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Теодосий Спасов е определян като кавалджията на света. Виртуозен изпълнител, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Неговата музика е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Има издадени над 20 компакт-диска със солови изпълнения и с различни музикални формации. Името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.